Дехто вважає, що генеративний штучний інтелект з’явився з виходом ChatGPT у 2022 році. Однак на дослідження, що заклали основу для сучасного штучного інтелекту, пішли роки. Розробники, які їх очолювали, досі впливають на великі технологічні компанії та осіб, які ухвалюють рішення.
Сем Альтман
Це, мабуть, найвідоміше ім’я у сфері штучного інтелекту. Сем Альтман — CEO і співзасновник OpenAI. Вихід ChatGPT у 2022 році пов’язують із популяризацією генеративного штучного інтелекту.
Мільярдер вкладався в Reddit, фінтех-стартап Stripe, атомну енергетичну проверка номера на багамах компанію Helion та інші. Нещодавно Альтман інвестував у стартап чистої енергетики Exowatt, який розробляє технології для центрів обробки даних, що забезпечують роботу додатків штучного інтелекту.
Джеффрі Хінтон
Джеффрі Хінтона прозвали «хрещеним батьком штучного інтелекту» завдяки розробленій ним нейромережі, яка ідентифікувала об’єкти по фото. Хінтон довгий час досліджував штучний інтелект у Google, а потім пішов із компанії, щоб зосередитися на інформуванні про небезпеку технології. Він вважає, що штучний інтелект може посилювати упередженість та дискримінацію, провокувати зростання безробіття та поширювати фейки.
«Я не впевнений, що хороший штучний інтелект, який бореться із поганим штучним інтелектом, зможе отримати контроль, — заявив Хінтон минулого літа на технологічній конференції Collision у Торонто. — До того як він стане розумнішим за нас, розробники повинні докласти чимало сил, щоб зрозуміти, що може піти не так, як штучний інтелект може спробувати отримати контроль. Я вважаю, уряд має стимулювати великі компанії, які його розробляють, витрачати на це сумісний обсяг ресурсів».